Manuele therapie bij een tennisarm
Manuele therapie bij een tennisarm
Heeft u last van de buitenkant van uw elleboog? Wordt deze pijn steeds erger? Het kan zijn dat u last heeft van een tennisarm. Een tennisarm is een blessure die veel voorkomt in Nederland. Zo'n 7 per 1000 patiënten per jaar die bij de huisarts komen, hebben last van een tennisarm. Een tennisarm kan erg vervelend zijn.
Gelukkig kan manuele therapie u hierbij helpen! Op deze pagina leest u meer over een tennisarm en de mogelijkheden die manuele therapie biedt om uw klachten te verminderen.
De anatomie van de elleboog
De elleboog is een gewricht en verbindt dus twee of meer botten met elkaar. In het geval van de elleboog, worden de botten van de onderarm met de bovenarm verbonden. De bovenarm bestaat uit een botstuk. De onderarm bestaat uit twee botstukken, namelijk het spaakbeen en de ellepijp.
Doordat de botten van de onder- en bovenarm met elkaar verbonden zijn, kan de onderarm ten opzichte van de bovenarm buigen. Daarnaast maakt het ellebooggewricht het mogelijk dat de twee botstukken van de onderarm ten opzichte van elkaar kunnen draaien.
Rondom het ellebooggewricht bevinden zich allerlei structuren die stevigheid bieden en die beweging mogelijk maken. Zo zit er rondom de elleboog bindweefsel wat het gewricht stevigheid biedt en beschermt. Daarnaast zijn er allerlei spieren en pezen rondom de elleboog die beweging mogelijk maken.
Wat is een tennisarm?
Een tennisarm is een andere benaming voor epicondylitis lateralis. Een epicondylus is een botpunt waaraan spieren en pezen zich hechten. Lateralis betekent dat de klachten zich aan de buitenzijde bevinden. Bij een tennisarm heeft u dan ook last van de buitenkant van de elleboog, waaraan de spieren van de onderarm verbonden zitten.
De spieren die vastzitten aan de buitenkant van de elleboog zijn verantwoordelijk voor de strekking (extensie) van de onderarm en pols. Daarnaast maken de spieren het mogelijk om de onderarm te draaien. Deze bewegingen worden veel gemaakt tijdens het tennissen en daarom wordt deze blessure ook wel een tennisarm genoemd.
Waardoor ontstaat een tennisarm?
De oorzaak van een tennisarm is nog niet volledig duidelijk. Een tennisarm wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde strek- of draaibeweging. De overbelasting van de spieren veroorzaakt op den duur irritatie aan de spierpees en dit kan pijn gaan doen.
In veel gevallen ontstaat een tennisarm dus door overbelasting en worden de klachten geleidelijk erger. Het kan ook zo zijn dat een tennisarm plotseling ontstaat door een hevige belasting op de spier. Doordat de belasting hoger is dan de belastbaarheid van de spier, ontstaat schade.
Waar heeft u last van bij een tennisarm?
Bij een tennisarm heeft u last van pijn aan de buitenkant van de elleboog. Deze pijn kan uitstralen naar de onderarm, pols of hand. Ook kan het zijn dat u last heeft van krachtsverlies. Een tennisarm geeft daarnaast ook klachten tijdens bewegingen waarbij de spieren die beschadigd zijn, worden belast, zoals:
- het dichtknijpen van uw hand;
- het naar buiten draaien van de onderarm;
- het naar achter bewegen van de pols;
- het strekken van de elleboog.
Manuele therapie bij een tennisarm
Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. In het geval van een tennisarm is het doel van manuele therapie het verbeteren van de beweeglijkheid van de elleboog. Daarnaast wordt tijdens de behandeling de lichaamshouding en beweging verbeterd.
Tijdens de eerste afspraak zal de therapeut met u uw klachten doornemen. Daarnaast zal de therapeut een onderzoek doen naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. Afhankelijk van de bevindingen van de eerste afspraak zal de manueel therapeut een behandelplan opstellen.
Een behandeling bij PhysioManualTheraphy Hoek
Herkent u de klachten die genoemd worden in dit artikel? Wacht niet langer en maak een afspraak. Bij PhysioManualTherapy Hoek helpen wij u graag bij het verminderen van uw klachten! Wij hopen u snel te kunnen helpen in onze praktijk.