Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de rug
Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de rug
Zenuwen zijn heel belangrijk bij het overbrengen van informatie. Zenuwen spelen dan ook een rol bij zowel motorische als sensorische processen. Ze bevatten informatie over onder andere druk, tast en kunnen spieren aansturen. Kortom, zenuwen sturen niet alleen informatie over alles wat onze zintuigen waarnemen naar onze hersenen toe, ze sturen ook nog eens onze bewegingen aan.
U kunt zich dus voorstellen dan zenuwen het heel erg belangrijk is dat zenuwen ongestoord hun “werk” kunnen doen. Helaas is dit niet altijd het geval.
Een zenuw kan namelijk bekneld zijn, dit wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Een beknelling kan ervoor zorgen dat de informatieoverdracht minder goed verloopt, waardoor klachten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan moeite met bewegen en vooral aan nare pijnklachten. Dit kan een negatieve invloed hebben op uw dagelijks leven omdat de klachten heel erg heftig kunnen worden.
In dit artikel leggen we uit hoe de juiste therapie kan helpen bij het herstel van deze klachten.
Symptomen van een beknelde zenuw in de rug
Verschillende symptomen kunnen ervaren worden bij een beknelde zenuw in de rug. U hoeft daarentegen niet van alle symptomen last te hebben. Symptomen die optreden zijn:
- krachtsverlies
- pijn
- gevoelloosheid
- uitstralende pijn naar andere lichaamsdelen
- tintelingen
De pijn kan uitstralen naar bijvoorbeeld de heupen en benen. Daarnaast kan het zo zijn dat reflexen minder aanwezig zijn. Dit komt doordat een beknelde zenuw de signalen (deels) kan blokkeren. Wanneer dit laatste het geval is, dan is er sprake van een forse beknelling.
Wij zien voornamelijk klachten van (uitstralende) pijn en tintelingen/gevoelloosheid.
Oorzaken van een beknelde zenuw in de rug
Een beknelde zenuw kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden van oorzaken zijn een hernia, een trauma, spinale stenose of artrose. Ook een verkeerde houding, een plotselinge beweging of het uitvoeren van zwaar werk kan leiden tot een beknelde zenuw. De kans dat klachten ontstaan is groter vanaf de leeftijd 30-50 jaar. Met ouder worden treedt meer verkalking van de wervels op, gaan de tussenwervelschijven degeneren en dus gaat de kwaliteit van de wervelkolom achteruit.
Herniaklachten
Een hernia is de meest bekende oorzaak van een beknelde zenuw. Maar wat gebeurt er dan precies? De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een nucleus (kern) en annulus (ring met vezels). Bij een hernia is de kern gaan lekken, waardoor er scheurtjes zijn ontstaan wat zorgt voor een uitstulping van de tussenwervelschijf.
De uitstulping drukt op de zenuw, waardoor deze bekneld kan raken en klachten kan veroorzaken.
Spinale stenose
Een spinale stenose is een vernauwing in het wervelkanaal. De wervels kunnen verdikt of juist ingezakt zijn. De opening waar de zenuwwortels uittreden is dan vernauwd. Door die vernauwing is er minder ruimte voor de zenuwen en kunnen deze bekneld zijn geraakt.
Artrose
Artrose in de rug wordt ook wel spondylartrose genoemd. Dit is een aandoening waarbij de tussenwervelschijven zijn beschadigd. Hierdoor bewegen de wervels minder soepel over elkaar. Daarnaast ontstaan bij artrose vaak botuitsteeksels. Deze uitsteeksels zorgen voor minder ruimte voor de zenuwwortels, waardoor een zenuw bekneld wordt.
Hoe ziet de therapeutische behandeling eruit?
De behandeling is voornamelijk gericht op het versterken en strekken van de rugspieren en het verbeteren van de houding. De fysiotherapeut/manueel therapeut zal specifieke oefeningen met u doen om de spieren sterker te maken. Deze worden uitgevoerd met behulp van fitnessapparatuur.
De druk op de zenuw zal verlaagd worden door de strekoefeningen. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om de McKenzie methode of Dry Needling toe te passen tijdens de behandeling.
Naast oefeningen kan manuele therapie toegepast worden. Met deze vorm van therapie wordt uw wervelkolom nagekeken en waar nodig met een drukbeweging gecorrigeerd. Op deze manier staan de wervels beter ten opzichte van elkaar en kan wij blokkades opheffen die zorgden voor de beknelling.
U zult rekoefeningen en oefeningen om de ruggengraat te stabiliseren meekrijgen, naast de fysiotherapeutische behandeling. Hiermee kunt thuis verder werken aan uw herstel.
Een beknelde zenuw kan zorgen voor veel pijn en ongemak. Ga echter niet stil zitten. Blijf in beweging, anders komen er alleen maar meer klachten bij.
Waarom kiezen voor Physiomanualtherapy Hoek?
Deze praktijk heeft veel ervaring met fysiotherapie en manuele therapie. Net zoals met Dry Needling en de McKenzie methode. Wij hebben dus meerdere technieken tot onze beschikking om uw klachten te verhelpen.
De weg naar herstel kan ingeslagen worden met behulp van een breed scala aan mogelijkheden.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact op.