Manuele therapie bij een beknelde zenuw heup
Manuele therapie bij een beknelde zenuw heup
Een beknelde zenuw heup kan zorgen voor vervelende pijnklachten die meestal niet vanzelf overgaan. Daarom kan het verstandig zijn om er een specialist naar te laten kijken. Wat een beknelde zenuw precies is, hoe de zenuw bekneld is geraakt en wat we aan een beknelde zenuw heup kunnen doen zal in deze blog worden besproken.
Wat is een beknelde zenuw heup?
Zenuwen zorgen voor de overdracht van informatie binnen ons lichaam. Ze geven op deze manier allerlei signalen door naar de rest van het lichaam. Deze communicatie verloopt meestal heel voorspoedig, maar helaas kunnen zenuwen ook bekneld raken. Hierdoor wordt informatieoverdracht verslechterd en dit kan voor vervelende pijnklachten zorgen. Naast pijnklachten wordt ook bewegen minder comfortabel. Gelukkig kan de juiste therapie u van klachten door een beknelde zenuw heup afhelpen.
De symptomen van een beknelde zenuw heup
De symptomen van een beknelde zenuw heup kunnen verschillen, maar meestal gaat een beknelde zenuw gepaard met pijn. Dit kan een scherpe pijn zijn rondom de heup, maar de pijn kan ook uitstralen naar de achterkant van het bovenbeen of zelfs richting de kuit.
Daarnaast wordt bewegen minder prettig en kan de pijn verergeren na langdurig stilzitten. Tot slot kan er ook sprake zijn van gevoelloosheid of tintelingen. Dit zijn klachten die het dagelijkse activiteiten een stuk minder aangenaam kunnen maken.
De oorzaak van een beknelde zenuw in de heup
Een zenuw kan op verschillende manieren bekneld zijn geraakt. Zo kan er bijvoorbeeld een trauma hebben plaatsgevonden, maar ook een hernia of artrose kunnen de boosdoeners zijn. Bij een hernia zijn de tussenwervelschijven die tussen de ruggenwervels liggen uitgezet. Hierdoor wordt de zenuw onder in de wervelkolom, bij de heup, afgekneld. Met artrose is het kraakbeen van de tussenwervelschijven juist beschadigd, waardoor de zenuw minder goed beschermd is en deze geïrriteerd kan raken.
Daarnaast kan de beknelde zenuw ook ontstaan zijn door overbelasting of door het hebben van een verkeerde houding. Ook speelt leeftijd een rol. Bij het ouder worden vindt er verkalking van de wervels plaats. Deze verkalking leidt tot een slechtere kwaliteit van de ruggenwervels zelf, waardoor de zenuwen kwetsbaarder zijn.
Wat kan een manueel therapeut voor u betekenen?
Tijdens manuele therapie wordt er gebruik gemaakt van druktechnieken. Dit doet de therapeut door met de hand druk uit te oefenen op de botten en gewrichten. Hierdoor kunnen er manipulaties worden uitgevoerd, welke ook wel bekend staan als kraken. Door de uitgeoefende druk vindt er een snelle gecontroleerde rekbeweging plaats in het gewricht, wat voor ruimte binnen het gewricht zorgt.
Omdat de zenuw in de heup bekneld is geraakt, kan een manueel therapeut ruimte creëren, waarin de zenuw zich kan herstellen. Dit is cruciaal voor de informatieoverdracht in het lichaam. Wanneer de zenuw weer zonder blokkades door het lichaam loopt, kan er weer goed gecommuniceerd worden daarmee kunnen ook de pijnklachten verdwijnen.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Om manueel therapeut te worden, heeft de therapeut eerste de opleiding tot fysiotherapeut gevolgd. Terwijl een fysiotherapeut vooral gefocust op is de zachtere lichaamsdelen, zoals de spieren, kijkt een manueel therapeut meer naar harde structuren, zoals de botten. Omdat we beide expertises in onze praktijk beschikbaar hebben, zijn er veel behandelmogelijkheden toepasbaar.
Tijdens de eerste afspraak zal precies in kaart worden gebracht wat uw klachten zijn en waar ze vandaan komen. In combinatie met uw persoonlijke doelen zal er een persoonlijk behandelplan voor u worden opgesteld. Dit behandelplan kan uit verschillende manuele en fysiotherapeutische methoden bestaan. Een voorbeeld hiervan is het gedoseerd kraken van gewrichten, maar er kunnen bijvoorbeeld ook massagetechnieken worden toegepast.
Physio Manual Therapy Hoek
Herkent u zich in de beschreven klachten en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Plan dan vooral een afspraak in, zodat we samen aan de slag kunnen. Zo kunt u hopelijk zo snel mogelijk weer pijnvrij bewegen!