Fysiotherapie bij een blessure van de achillespees
Een achillespeesblessure kan enorm vervelend zijn en u zelfs belemmeren in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Van de 1000 patiënten die een huisarts raadplegen, hebben er in Nederland ongeveer 2 tot 3 een achillespeesblessure.
In dit artikel bespreken wij wat de achillespees is, de mogelijke oorzaken voor een achillespees blessure, de klachten die hierbij komen kijken en hoe fysiotherapie kan helpen bij een achillespees blessure.
Mogelijke oorzaken van een achillespeesblessure
De achillespees, genoemd naar de Griekse mythologische figuur Achilles, is de grootste en sterkste pees van het menselijk lichaam. Gelegen aan de achterkant van de enkel, verbindt deze pees de kuitspieren (de gastrocnemius en de soleus) met het hielbeen (calcaneus).
De achillespees speelt een essentiële rol bij het mogelijk maken van beweging in het enkelgewricht en het genereren van kracht voor activiteiten zoals lopen, springen en rennen.
Een blessure aan de achillespees kan zich plotseling voordoen en veel ongemak veroorzaken. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een dergelijke blessure, variërend van overmatig gebruik van de achillespees tot biomechanische factoren.
Overbelasting en onvoldoende herstel
Een veelvoorkomende oorzaak van achillespeesblessures is overbelasting. Langdurige of intensieve fysieke activiteit zonder voldoende rust en herstel kan leiden tot microtrauma's in de peesvezels. Op den duur heeft dit tendinitis, een ontsteking van de achillespees, tot gevolg waardoor pijn en zwelling ontstaan.
Een slechte schoenkeuze
Het dragen van ongeschikt schoeisel, zoals schoenen met onvoldoende demping of ondersteuning, kan bijdragen aan het ontstaan van achillespeesblessures. Schoenen die niet goed passen of niet geschikt zijn voor de specifieke activiteit kunnen de belasting op de pees namelijk verhogen en zo de kans op letsel vergroten.
Veranderingen in trainingsintensiteit
Plotselinge veranderingen in trainingsintensiteit, zoals het verhogen van de afstand of snelheid bij hardlopen, kunnen de pees overbelasten. Het is daarom essentieel om uw trainingsprogramma geleidelijk aan te passen om de pees de tijd te geven zich aan te passen aan de verhoogde belasting.
Afwijkende lichaamsbouw
Een afwijkende lichaamsbouw of lichaamshouding kan een ongelijke belasting op de achillespees veroorzaken. Zo kan een overpronatie (het naar binnen rollen van de voet tijdens het lopen) leiden tot extra spanning op de pees. Daarnaast kunnen structurele afwijkingen in de voet, zoals platvoeten en zwakke of strakke kuitspieren de belasting op de achillespees veranderen en het risico op het ontstaan van blessures vergroten.
Leeftijd en veroudering
Naarmate we ouder worden, vermindert de elasticiteit en belastbaarheid van de pezen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor letsel. Oudere personen hebben daarom een hoger risico op achillespeesblessures.
Klachten horende bij een achillespeesblessure
Een blessure aan de achillespees kan gepaard gaan met een scala aan symptomen die de mobiliteit aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Typische klachten bij een achillespeesblessure omvatten pijn, zwelling en bewegingsbeperkingen.
De pijn kan variëren van mild tot ernstig en wordt meestal gevoeld aan de achterkant van de enkel, net boven de hiel. De pijn kan geleidelijk ontstaan na overmatig gebruik of plotselinge door intensieve activiteit. De pijn kan scherp, stekend of brandend zijn en kan verergeren tijdens het lopen, rennen of opstaan na een periode van inactiviteit.
Daarnaast kan zwelling optreden rond het aangetaste gebied. De zwelling kan gepaard gaan met roodheid en warmte. Dit zijn typerende symptomen van een ontsteking en een reactie van het lichaam op de beschadigde pees. Ook bewegingsbeperkingen en stijfheid van de enkel zijn veelvoorkomende klachten bij een achillespeesblessure. Zo kan het moeilijk en pijnlijk zijn om de enkel te strekken of te buigen.
Fysiotherapie bij een blessure aan de achillespees
Fysiotherapie speelt een essentiële rol bij het herstel van een achillespeesblessure. Door een combinatie van gerichte oefeningen, technieken en begeleiding wordt het herstelproces bevorderd en kunnen toekomstige blessures worden voorkomen.
Uw fysiotherapeut zal beginnen met een grondige evaluatie van de blessure om de omvang van de schade te achterhalen en uw doelen en verwachtingen van de behandeling te bespreken. Op basis hiervan wordt een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld.
Fysiotherapeuten kunnen technieken zoals manuele therapie, massagetherapie en elektrotherapie gebruiken om de pijn te verminderen, de ontsteking te beheersen en de genezing te bevorderen.
We zullen specifieke oefeningen voorschrijven om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de aangedane pees en de omliggende spieren te verbeteren. Deze oefeningen zijn ontworpen om de belasting op de achillespees en de omliggende weefsels geleidelijk te vergroten. Zo worden de structuren sterker en is de kans op een blessure in de toekomst kleiner.
Daarnaast kunnen fysiotherapeuten uw loop- en bewegingspatronen analyseren om eventuele problematische houdingen of bewegingen te identificeren die de blessure kunnen hebben veroorzaakt. Op basis hiervan kan de fysiotherapeut u adviezen en corrigerende oefeningen meegeven om gezondere bewegingspatronen te ontwikkelen.
Terugkeer naar normaal en preventie
Ook zal de fysiotherapeut u helpen bij het geleidelijk hervatten van fysieke activiteiten en sporten. Zo kan er een progressief trainingsprogramma ontwikkeld worden om de belasting veilig op te bouwen en terugkeer naar normale activiteiten te vergemakkelijken.
Tot slot kan de fysiotherapeut u voorlichten over onder andere blessurepreventie, het belang van het uitvoeren van een goede warming-up en stretchoefeningen, en het dragen van het juiste schoeisel. Door deze educatie kunt u uw leefstijl aanpassen om toekomstige blessures te voorkomen.
Onze zorg bij PhysioManualtherapy Hoek
Mocht u na het lezen van dit artikel klachten herkennen en graag één van onze fysiotherapeuten naar uw klachten willen laten kijken? Neem dan vooral contact met ons op! Bij PhysioManualtherapy Hoek helpen we u graag van uw klachten af!