Oefentherapie bij chronische nekklachten
Oefentherapie bij chronische nekklachten
Heeft u last van langdurige nekklachten? Heeft u diverse behandelingen een kans gegeven, maar blijven de klachten aanhouden? U bent helaas niet de enige. Ongeveer twee op de drie mensen hebben weleens last van nekpijn.
Meestal verdwijnt nekpijn binnen enkele dagen of weken vanzelf, maar niet bij iedereen. Eén op de zeven mensen heeft langer dan drie maanden last van nekklachten. We spreken dan van chronische nekklachten.
Oefentherapie kan hier uitkomst bieden! In dit artikel leest u hoe oefentherapie kan helpen bij het verminderen van nekklachten.
Wat zijn chronische nekklachten?
Chronische nekklachten zijn klachten die langer dan drie maanden aanhouden of steeds terugkeren. De klachten gaan dus niet vanzelf na een tijdje weer weg. Zo kunt u last hebben van zeurende of stekende pijn, een stijf gevoel in de nek, duizeligheid, hoofdpijn of zelfs evenwichtsproblemen. De pijn kan ook uitstralen richting de armen.
Soms is de pijn zo hevig dat u concentratieproblemen ervaart. Dit heeft een negatief effect op doodnormale dagelijkse bezigheden. Door de klachten worden bepaalde bewegingen vermeden. Hierdoor worden de spieren steeds zwakker en kan de nek minder belasting aan.
Wat zijn oorzaken van chronische nekklachten?
Nekklachten hebben niet altijd een duidelijke oorzaak. Soms ligt de oorzaak in een combinatie van factoren. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een verkeerde houding met weinig afwisseling of het langdurig blootstellen van de nek aan kou of tocht. Ook stress en slaapgebrek kunnen het risico op nekklachten verhogen.
Tevens kunnen overbelasting of een verkeerde beweging leiden tot nekklachten. Een spierverrekking of -scheuring komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen die veel sporten. Er zijn dus vele verschillende oorzaken.
Eén van de duidelijke oorzaken van nekklachten is artrose, oftewel slijtage van de nekwervels. Artrose komt vaker voor bij oudere mensen dan bij jongeren, maar kan op elke leeftijd aanwezig zijn.
Daarnaast leidt een (onbehandelde) nekhernia vaak tot chronische nekklachten. Een verschoven wervel zorgt namelijk voor een zenuwbeknelling. Wanneer u een zenuwbeknelling heeft, ervaart u waarschijnlijk ook uitstraling van de pijn naar andere lichaamsdelen. Ook een gezwel of trauma, zoals een whiplash, kunnen zorgen voor klachten.
Wat kunt u zelf doen om de klachten tegen te gaan?
Het is belangrijk om de nek te blijven bewegen. Ontspanningsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat de spieren in de nek minder gespannen zijn.
Ook warmte kan zorgen voor verlichting van de klachten doordat het de spierspanning kan verminderen. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat u een ergonomisch ingestelde werkplek heeft, genoeg wisselt van houding en de schouders en nek af en toe tussendoor beweegt.
Wat kan oefentherapie voor u betekenen?
Een oefentherapeut geeft advies en begeleidt patiënten bij het verbeteren van hun gewoonten. Oefentherapie is gericht op houding, beweging en functionering. Het is een belangrijk onderdeel van de behandeling om u weer zelfstandig te laten functioneren en terugval te voorkomen. Bij de behandeling passen we bewegingsoefeningen toe om de nekspieren te versterken.
De oefentherapeut leert u niet alleen hoe gezond beweeggedrag er uitziet, maar ook hoe het voelt. Om de klachten te laten afnemen en terugval te voorkomen, is het belangrijk de juiste balans tussen aanspannen en ontspannen te vinden. Dat kan in het begin wat onwennig zijn, maar zal helpen bij het beter functioneren. Afhankelijk van wat u nodig heeft, ligt de focus op herstel, pijnreductie, omgang met klachten of preventie.
Een behandeling bij PhysioManualTherapy Hoek
Chronische nekklachten gaan niet vanzelf weg. Het is daarom verstandig om hulp te zoeken bij een therapeut. De behandeling is gericht op uw persoonlijke situatie, wensen en doelen. We gaan onderzoeken wat de oorzaak van uw klachten is en welke factoren van invloed zijn op de klachten. Daarna stellen we het behandelplan op. Het doel is om de oorzaak van de klachten op te lossen en uw houding en bewegingsgewoonten te verbeteren.
Heeft u last van chronische nekklachten of heeft u vragen over de behandeling? Ik kom graag met u in contact om te kijken wat ik voor u kan betekenen. Ik help u graag op weg naar uw herstel.